My USB MIDI Device isn't working on my Mac

Applies to: All products (USB)

We have seen a small number of users with various Class Compliant USB MIDI Devices have an issue using Mac OS where the MIDI Devices do not appear properly to the computer.

This causes odd behavior, such as Devices not being available for use in programs, missing ports, Automap Buttons not working or connecting.

This has now been found on a number of different MIDI Devices including Impulse, SL MkII, Launchpad S, Launchkey, etc.


If your USB MIDI Controller is not working on a Mac please check the following:

-Make sure the Controller is connected directly to the USB port on the Mac

-Open the Apple Menu > About this Mac > More Info > System Report >USB and check that the Controller appears here in the USB Device Tree.  If it is not here try another USB cable.  This could be a hardware issue if it doesn't appear here ever, so contact Tech Support.

-If it IS listed in the USB Device Tree next open Applications > Utilities > AudioMIDISetup > Window > Show MIDI Studio. (On older Mac operating systems it may show the option for Show MIDI Window)

-You should see your Controller listed by name, such as "Impulse."  If you only see "USB MIDI Device" or "USB Audio Device" you may have this issue.


-If you do have the problem of a "USB MIDI Device" note at the top of the MIDI Studio Window a drop down box that says "Configuration" under it.

-With the Controller plugged in click the drop down and make a New Configuration.  This will not work if the controller is not plugged in.

Make a New Configuration

-Once you make a New Configuration you should see "SL MkII" "Launchkey" or whatever device you have properly.

Correct USB Device

-Next test out your programs.  You should be back to normal.  Continue to set up any other MIDI Gear you have.


Was this article helpful?
0 out of 0 found this helpful
Have more questions? Submit a request